Thursday, September 26, 2019

Primul ajutor în cazul Intoxicaţiilor accidentale profesionale 1


În funcție de natura agentului toxic şi de modalitatea sa de a acţiona asupra organismului se diferențiază diagnosticul şi tratamentul de urgenţă.

Intoxicaţia cu substanţe iritante
            
            S-au identificat un număr mare de substanţe care pot produce asupra organismului fenomene de iritaţie, ce se pot manifesta asupra căilor aeriene superioare, pneumonie toxică ducând chiar la edem pulmonar acut.
           Pentru exemplificare oxizi de sulf, oxizii de azot, hidrogenul în diverse combinații, sau beriliu, cadmiu, acid cromic, mangan, benzină care pot genera diverse stadii de pneumonie chimică.
            Semnele intoxicaţiei sunt iritaţie a căilor respiratorii superioare - strănut, tuse, jenă în respiraţie, sufocare, dureri de cap, jenă în înghiţire, pentru cazuistica ușoară. În schimb în  intoxicaţiile acute grave instalarea edemului pulmonar acut sau a pneumoniei chimice se poate face rapid, dar există și cazuriîn care se manifestă o fază de latenţă (de vindecare aparentă) ce poate dura ore sau chiar zile. Din păcate există situații ăn care în cazurile grave intoxicatul poate să expectoreze o spută colorată, are extremitățiile: mâinile şi picioarele reci şi se sufocă.
            Întotdeauna măsurile de prim ajutor sunt constituite de:
  • scoaterea intoxicatului din mediul toxic - obligatoriu
  • dezbrăcarea intoxicatului şi spălarea pielii, dacă situaţia o permite;
  • instilarea nazală a unei soluţii de bicarbonat de sodiu şi dacă este posibil gargară cu aceeaşi soluţie;
  • dezobturarea căilor respiratorii superioare, dacă este necesar;
  • administrarea de oxigen sub presiune, dacă este posibil;
  • repaus absolut;
  • evitarea condiţiilor care uşurează apariţia edemului pulmonar acut (efortul);
  • transportul de urgenţă al accidentatului la unitatea medicală cea mai apropiată.

            Căldura şi repausul sunt cerinţe majore, orice condiții care induc solicitări suplimentare cresc nevoia de oxigen a persoanei intoxicate.

ATENȚIE !!! Cei ce acordă primul ajutor trebuie să fie echipaţi cu mijloace de protecţie chimică (respirație și îmbrăcăminte).

No comments:

Post a Comment