Thursday, September 26, 2019

Primul ajutor în cazul înecului, electrocutării, leşinului şi al insolaţiei

Sunt urgenţe medicale acele stările de alterare gravă a sănătăţii organismului, apărute în urma acţiunii unui factor nociv asupra integrităţii corporale, Acțiune nu neapărat violentă.
            Primul ajutor este un set de măsuri de urgenţă, aplicabile în cazuri de accidente, intoxicaţii sau îmbolnăviri, înaintea intervenţiei medicale de specialitate.
            Primului ajutor acordat la locul accidentului este de o importanţă covărșitoare pentru salvarea persoanelor.
       Măsurile de prim ajutor posibil de aplicat, funcție de situația existentă sunt.
  • Oprirea hemoragiilor.
  • Pansarea rănilor.
  • Imobilizarea fracturilor şi luxaţiilor.
  • Respiraţia artificială.
  • Masajul cardiac extern.
         ATENȚIE !!!    stopul cardio-respirator neredresat determină, după câteva minute de la instalare, leziuni grave în organele vitale, de cele mai multe ori incompatibile cu viaţa.

         Înecul în apă poate avea două cauze: epuizare şi/sau prin hidrocuţie. 
a) Când oboseala musculară şi epuizarea ajung la maximum, victima se scufundă. În timpul inspiraţiei, în loc de aer, în căile respiratorii pătrunde apa determinând asfixia. 
b) Înecul prin hidrocuţie are drept cauză suferinţa inimii şi a sistemului nervos central. Astfel, în momentul în care sare în apa rece, victima are o stare asemănătoare cu leşinul, pierzându-şi cunoştinţa, se scufundă brusc, fără să se zbată.
În acest caz scopul primului ajutor este de a combate insuficienţa respiratorie.
Instituirea rapidă a primului ajutorare mari şanse de reuşită.

        Acţiunea curentului electric asupra organismului are efecte diferite de la individ la individ, precum şi în funcţie de intensitatea, tensiunea şi frecvenţa curentului.  Totodată, traseul curentului electric prin organism are o mare importanţă.
Electrocutările pot fi însoţite şi de fracturi
Pericolul major al electrocutărilor este reprezentat de oprirea reflexă a respiraţiei şi a inimii. În astfel de situaţii, respiraţia artificială şi masajul cardiac extern apar ca măsuri de mare urgenţă.  
        În caz de electrocutare primul ajutor urmăreşte scoaterea victimei de sub influenţa curentului electric şi menţinerea funcţiilor vitale, în cazul în care acestea au avut de suferit.

      Leşinul este o pierdere bruscă şi de scurtă durată a cunoştinţei. El se datorează scăderii cantităţii de oxigen din creier printr-o defectuoasă irigaţie a sa cu sânge.
      De cele mai multe ori, cauza este de natură reflexă, nervoasă, fiind vorba de un spasm al vaselor de sânge cerebrale. sau el poate fi un efect suplimentar al unei insolaţii, a unei hemoragii, a unei intoxicaţii sau a unui traumatism,
      Bolnavul este palid, are transpiraţii reci, pulsul este accelerat, slab bătut, respiraţia este superficială, mâinile şi picioarele sunt reci. Mai există o stare asemănătoare cu leşinul denumită sincopă, însă aici apar şi modificări ale bătăilor inimii, acestea putând chiar să dispară. De asemenea se poate opri şi respiraţia.
      Acordarea primului ajutor va trebui să se înceapă prin sprijinirea/susținerea oricărei persoane care se află pe punctul de a leşina, pentru ca în cădere să se evite alte traumatisme suplimentare.
                       
       Insolaţia este un accident produs de acţiunea directă şi prelungită a razelor solare asupra capului şi cefei.
       Forma uşoară a insolaţiei se manifestă prin dureri de cap, moleşeală, senzaţie de înfundare a urechilor, greaţă, înroşirea puternică a obrajilor şi rărirea pulsului.
       La o gravitate medie, durerea de cap are o intensitate foarte mare, pulsul şi respiraţia se accelerează, apare o încleştare a maxilarelor, se instalează rigiditatea cefei. Primul ajutor constă în aşezarea accidentatul la umbră, în poziţie culcată cu faţa în sus, cu capul mai sus decât restul corpului, se va desface cravata, cordonul sau centura şi se vor utiliza comprese reci pe frunte, pe ceafă şi pe piept.
       Se vor administra băuturi dulci, ceai sau cafea. În cazuri foarte grave este posibil să fie necesare manevre de respiraţie artificială,resuscitare.

No comments:

Post a Comment