Apariția oricărei îmbolnăviri trebuie sa se întrunească 3 elemente obligatorii:
* factorul de agresiune (sursa) fizic, chimic, fizico-chimic, social, biologic ;
* modurile și căile prin care acesta se transmite (direct – de la sursă la persoana receptivă, indirect – prin intermediul mediului ambiant), elemente din mediul ambiant contaminate / poluate;
* populația implicată (rezistența generală nespecifică / specifică).
BOALA PROFESIONALĂ - este afecţiunea ce se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de factori nocivi (fizici, chimic sau biologici), caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul
de muncă.
Populația țintă este reprezentată de:
*toți angajații indiferent de forma de contract de muncă;
*ucenici, elevi, studenți aflați în perioada de instrucție / practică;
*angajați în perioada de probă.
O afecţiune este calificată ca boală profesională dacă îndeplineşte 3 condiţii:
* Provine din exercitarea unei meserii sau profesii;
* Este provocată de factorii de risc caracteristici locului de muncă sau de suprasolicitări;
* Acţiunea factorilor de risc sau suprasuprasolicitărilor asupra organismului sunt de lungă durată.
În funcţie de natura factorului de risc bolile profesionale se pot clasifica:
* Intoxicaţii, provocate de inhalare, ingerare sau contactul epidermei cu substanţe toxice;
* Boli prin expunere la zgomot şi vibraţii;
* Boli prin expunere la energie radiantă;
* Boli prin expunere la temperaturi înalte sau scăzute;
* Boli prin expunere la presiune atmosferică ridicată sau scăzută;
* Alergii profesionale;
* Dermatoze profesionale;
* Cancerul profesional;
* Boli infecţioase şi parazitare;
* Boli prin suprasolicitare;
* Alte boli (care nu intră în categoriile anterioare).
După timpul de expunere la acţiunea factorului de risc:
* Intoxicaţiile acute (sunt atât boli profesionale cât şi accidente de muncă), sunt generate de expunerea de scurtă durată la acţiunea factorului de risc, dar la doze mari;
* Intoxicaţiile cronice (sunt boli profesionale), sunt generate de expunerea de lungă durată la acţiunea factorului de risc, la doze mici;
După modul de acţiune a factorilor de risc asupra organismului:
* Boli cu acţiune generală care afectează întregul organism;
* Boli cu acţiune locală care afectează o parte a organismului, un aparat sau un organ.
BOALA LEGATĂ DE PROFESIE - acea îmbolnăvire cu patogenie multifactorială, dar în care intervin cu pondere mare factori de risc din mediul de muncă. Relația cu profesia a acestor îmbolnăvire este determinată prin studii epidemiologice, comparând un lot populațional expus la noxa respectivă cu unul neexpus. Factorul din mediul de muncă este factor de risc minor care are rol în special în întreținerea (împiedicarea vindecării) sau agravarea bolii.
INTOXICAȚIA ACUTĂ PROFESIONALĂ - se declară, se cercetează şi se înregistrează atât ca boală profesională, cât şi ca accident de muncă.
DIAGNOSTICUL oricărei boli presupune 3 etape: anamneza, examen clinic și explorări paraclinice. Particularitățile diagnosticului de boală profesională constau în anamneza profesională și explorări paraclinice adresate toxicului:
* anamneză (istoric)
* examen clinic: pe aparate și sisteme, cu accent pe organele corespunzătoare simptomelor / noxelor existente la locul de muncă. Specific, pentru bolile profesionale se pune accent pe caracterul de grup al manifestărilor clinice, periodicitatea simptomatologiei
* explorări paraclinice – extensia acestora depinde de informațiile obținute în etapele anterioare (anamneză, examen clinic). Pentru confirmare diagnosticului se fac 2 tipuri de explorări:
* de expunere: externă – identificarea / măsurarea noxelor în mediul de muncă și internă - identificarea / măsurarea noxelor în organism (sânge, urină, alte secreții, păr, piele)
* de efect: consecințele acțiunii noxelor asupra organelor / țesuturilor – modificări structurale sau funcționale:
CERCETAREA cauzelor îmbolnăvirilor profesionale, în vederea confirmării sau infirmării lor, precum şi stabilirea de măsuri pentru prevenirea altor îmbolnăviri se fac de către specialiştii autorităţilor de sănătate publică teritoriale, în colaborare cu inspectorii din inspectoratele teritoriale de muncă.
DECLARAREA bolilor profesionale este obligatorie şi se face de către medicii din cadrul autorităţilor de sănătate publică teritoriale.
Etapele parcurse în declararea bolilor profesionale sunt:
* semnalare – dacă cu ocazia diferitelor examene medicale efectuate se descoperă elemente sugestive de boală profesională se completează fișa specială BP1 care se va trimite compartimentului de medicina muncii din cadrul Direcției de Sănătate Publică teritorială.
* cercetare - urmărește confirmarea / infirmarea cazului - stabilirea cauzelor. Cercetarea cauzelor se finalizează cu completarea unui proces verbal de cercetare în care se precizează factorii determinanți și favorizanți ai îmbolnăvirii precum și măsurile care trebuiesc luate pentru a preveni apariția de noi cazuri. Cercetarea este realizată de medicul de medicina muncii desemnat de DSP și de regulă în colaborare cu specialiști din alte domenii medicale deoarece presupune investigații paraclinice și consulturi clinice de specialitate. Aici se pot menționa și situații speciale (ordin 432/1983)
* declarare – se face la DSP completându-se o fișă specială BP2 care va fi transmisă MS spre prelucrare statistică. Cotorul acestei fișe (fișa BP3) rămâne la DSP.
No comments:
Post a Comment