Wednesday, November 27, 2019

Evaluarea conformității produselor

        Pentru a asigura sănătatea și securitatea utilizatorilor de produse se impune, încă din faza de proiectare, ca produsele comercializate, care sunt utilizate în domeniul industrial și nu numai să respecte anumite condiţii esenţiale. Evaluarea acestora se poate face de fabricant în cazul produselor simple sau de către organisme de certificare de terţă parte, în cazul produselor complexe, conform procedurilor de certificare specificate în fiecare act normativ ce reglementează o categorie de produse.
        Procedurile pentru evaluarea conformităţii depind de gradul de complexitate al produsului şi de riscul estimat la utilizarea acestuia.
        Reglementarea tehnică prevede, pentru fiecare categorie de produse din domeniul reglementat, una sau mai multe proceduri pentru evaluarea conformităţii; procedura pentru evaluarea conformităţii este formată din una sau mai multe combinaţii adecvată următoarelor module:
a) modulul A - controlul intern;
b) modulul B - examinarea de tip;
c) modulul C - conformitatea cu tipul;
d) modulul D - asigurarea calităţii producţiei;
e) modulul E - asigurarea calităţii produsului;
f) modulul F - verificarea produsului;
g) modulul G - verificarea unităţii de produs;
h) modulul H - asigurarea totală a calităţii.
         În situaţia în care un produs intră sub incidenţa mai multor reglementări tehnice aplicabile în care se prevede aplicarea marcajului de conformitate, marcajul de conformitate semnifică conformitatea produsului cu toate prevederile aplicabile din aceste reglementări.
Marcajul CE se aplică conform reglementărilor tehnice aplicabile produsului
          Marcajul CE este urmat de numărul de identificare a organismului notificat, în situaţia în care organismul notificat intervine în faza de producţie.

Producătorii sunt obligaţi să pună pe piaţă numai produse sigure. Un produs va fi considerat sigur dacă:
  1. din punct de vedere al aspectelor reglementate de dispoziţiile legislaţiei naţionale în absenţa prevederilor comunitare specifice privind reglementarea produsului în cauză, el este conform cu reglementările ale statului membru pe teritoriul căruia este comercializat, reglementări stabilite cu respectarea principiilor liberei circulaţii a produselor şi serviciilor de piaţă.
  2. din punct de vedere al riscurilor şi al categoriilor de riscuri reglementate de standarde naţionale neobligatorii relevante,  când este conform cu standarde europene, a căror referinţă este publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene. 
Producătorii trebuie să asigure consumatorului informaţiile utile care îi permit să evalueze riscurile inerente ale unui produs pe durata medie de utilizare sau pe o durată rezonabilă, previzibilă, atunci când aceste nu sunt imediat perceptibile de către consumator fără un avertisment corespunzător, precum şi să prevină astfel de riscuri .
          In limitele activităţilor, producătorii trebuie să adopte măsuri proporţionale cu caracteristicile produselor pe care le furnizează, care să permită :
  1. informarea utilizatorilor privind riscurile pe care aceste produse le - ar putea prezenta ;
  2. întreprinderea unor acţiuni potrivite, inclusive, dacă este necesar pentru a evita aceste riscuri, retragerea de pe piaţă, avertizarea adecvată şi eficientă a consumatorilor, returnarea produsului de la consumatori.
Distribuitorii sunt obligaţi :
  1. să acţioneze cu atenţia cuvenită pentru a contribui la respectarea cerinţelor de securitate aplicabile, în special să nu distribuie produse despre care au cunoştinţă sau pe care ar fi trebuit să le considere, pe baza informaţiilor deţinute şi în calitate de specialişti că sunt neconforme cu aceste cerinţe ;
  2. să participe , în limitele activităţii lor, la monitorizarea securităţii produselor introduse pe piaţă, în special prin :
  • transmiterea informaţiilor privind riscurile produselor ;
  • păstrarea şi furnizarea documentelor necesare pentru a determina originea produselor
  • colaborarea la acţiunile întreprinse de producători şi de autorităţile competente pentru evitarea riscurilor.

No comments:

Post a Comment