Sunday, July 28, 2019

Standarde și certificate, regulamente și directive

Standardizarea reprezintă o activitate concentrată, de limitare la un minimum necesar a varietății produselor și mărcilor de materiale.
Prin standarde se dorește și se asigură în mod unitar, general ridicarea calității produselor.
Standardele ,în sine, se constitue documente de referință, în general, internaționale, pe care se bazează majoritatea activităților comerciale.
Standardele se elaborează la nivel internațional, regional și național. Coordonarea activităților la aceste trei nivele este asigurată prin structuri comune și acorduri de cooperare. 
Standardizarea internațională ISO – Organizația Internațională de Standardizare 
IEC – Comisia Electrotehnică Internațională 
ITU – Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor Standardizarea regională Europa 
CEN – Comitetul European pentru Standardizare 
CENELEC – Comitetul European pentru Standardizare în Electrotehnică 
etc.
Fiecare țară are propriul sistem național de standardizare. Organismele principale sau cele mai reprezentative sunt membre ale organismelor regionale sau internaționale.
Organizația Internațională de Standardizare, cu numele scurt ISO  este o confederație internațională de stabilire a normelor în toate domeniile cu excepția electricității și a electronicii, care sunt reprezentate de IEC (Comisia Electrotehnică Internațională), și cu excepția telecomunicațiilor reprezentate de ITU  (Uniunea Internațională pentru Telecomunicații).
Standardele ISO sunt adoptate, traduse și difuzate în România de ASRO - Asociația de Standardizare din România (fostul IRS) care participă prin specialiști în cadrul comitetelor tehnice internaționale ale ISO.
Certificarea este o procedură prin care o terță parte dă asigurarea scrisă că un produs, proces sau serviciu este în conformitate cu cerințele specificate. (Definiție: Ghidul 2 ISO/CEI: 1996). 
Acesta document este diferit de alte sisteme de dovedire a conformității, cum ar fi declarațiile furnizorului, rapoartele laboratoarelor de încercări sau rapoartele organismelor de inspecție. Certificarea se bazează pe rezultatele încercărilor, inspecțiilor și auditurilor și dau încredere clientului în ceea ce privește intervenția sistematică a unei terțe părți competente.
Certificarea produsului, serviciului atestă faptul că acesta este în conformitate cu caracteristicile de securitate, adecvat utilizării și/sau interschimbabilității definite în standarde și în specificațiile suplimentare standardelor, atunci când acestea sunt cerute de către piață. Diferitele sisteme de referință nu sunt legate de nivelul de performanță a produsului.
***
Obiectivele stabilite în tratatele UE sunt realizate prin intermediul mai multor tipuri de acte legislative. Unele au caracter obligatoriu, altele nu. Unele li se aplică tuturor țărilor, altele doar unora dintre ele.
Regulamente
Regulamentul este un act legislativ cu caracter obligatoriu. Trebuie aplicat în integralitatea sa, în toate statele membre.  
Directive
Directiva este un act legislativ care stabilește un obiectiv pe care trebuie să îl atingă toate statele membre. Fiecare dintre ele are însă libertatea de a decide asupra modalităților de îndeplinire a obiectivului stabilit. 
Decizii
Decizia este un act legislativ direct aplicabil și obligatoriu pentru toți cei cărora li se adresează. Destinatarii săi pot fi statele membre sau chiar întreprinderile.
Recomandări
Recomandarea nu este obligatorie. Prin intermediul unei recomandări, instituțiile își fac cunoscută opinia și sugerează direcții de acțiune, fără a le impune însă vreo obligație legală destinatarilor recomandării.
Avize

Avizul este un instrument care le permite instituțiilor să prezinte un punct de vedere fără caracter obligatoriu. 

No comments:

Post a Comment