Tuesday, July 23, 2019

Instruirea în domeniul Securității și Sănătății în Muncă, HG 1425/2006 actualizată


HOTĂRÂRE nr. 1.425 din 11 octombrie 2006
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 - actualizată iulie 2019

EMITENT: Guvernul / Monitorul Oficial nr. 882 din 30 octombrie 2006

Data intrării în vigoare: 
30 Octombrie 2006

CAP. V
  Instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
   ART. 75
  Instruirea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă are ca scop însuşirea cunoştinţelor şi formarea deprinderilor de securitate şi sănătate în muncă.
  ART. 76
  (1) Instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la nivelul întreprinderii şi/sau al unităţii se efectuează în timpul programului de lucru.
  (2) Perioada în care se desfăşoară instruirea prevăzută la alin. (1) este considerată timp de muncă.
  ART. 77
  Instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cuprinde 3 faze:
  a) instruirea introductiv-generală;
  b) instruirea la locul de muncă;
  c) instruirea periodică.
ART. 80^1
  Durata instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevăzute la art. 77 şi pentru instruirea periodică efectuată suplimentar celei programate prevăzută la art. 98, nu va fi mai mică de 1 oră şi se stabileşte prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, datat şi aprobat de către angajator.
ART. 81
  (1) Rezultatul instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă se consemnează în mod obligatoriu în fişa de instruire individuală, conform modelului prezentat în anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei şi datei instruirii.
  (2) Completarea fişei de instruire individuală se va face cu pix cu pastă sau cu stilou, imediat după verificarea instruirii.
  (3) După efectuarea instruirii, fişa de instruire individuală se semnează de către lucrătorul instruit şi de către persoanele care au efectuat şi au verificat instruirea.
  (4) Fişa de instruire individuală va fi păstrată de către conducătorul locului de muncă şi va fi însoţită de o copie a ultimei fişe de aptitudini completate de către medicul de medicina muncii.
5) Fişa de instruire individuală se păstrează în întreprindere/unitate, de la angajare până la data încetării raporturilor de muncă.
  ART. 82
  (1) Pentru persoanele aflate în întreprindere şi/sau unitate cu permisiunea angajatorului, cu excepţia altor participanţi la procesul de muncă, aşa cum sunt definiţi potrivit art. 5 lit. c) din lege, angajatorul stabileşte, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare şi funcţionare, durata instruirii şi reguli privind instruirea şi însoţirea acestora în întreprindere şi/sau unitate.
  (2) Pentru lucrătorii din întreprinderi şi/sau unităţi din exterior care desfăşoară activităţi pe bază de contract de prestări de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucrătorilor respectivi privind activităţile specifice întreprinderii şi/sau unităţii respective, riscurile pentru securitatea şi sănătatea lor, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii, în general.
   (3) Instruirea prevăzută la alin. (1) şi (2) se consemnează în fişa de instruire colectivă, conform modelului prezentat în anexa nr. 12.
  (4) Fişa de instruire colectivă se întocmeşte în două exemplare, din care un exemplar se va păstra de către angajator/lucrător desemnat/serviciu intern de prevenire şi protecţie care a efectuat instruirea şi un exemplar se păstrează de către angajatorul lucrătorilor instruiţi sau, în cazul vizitatorilor, de către conducătorul grupului.
ART. 83
  Instruirea introductiv-generală se face:
  a) la angajarea lucrătorilor definiţi conform art. 5 lit. a) din lege;
  b) lucrătorilor detaşaţi de la o întreprindere şi/sau unitate la alta;
  c) lucrătorilor delegaţi de la o întreprindere şi/sau unitate la alta;
  d) lucrătorului pus la dispoziţie de către un agent de muncă temporar.
ART. 87
  (1) Durata instruirii introductiv-generale depinde de specificul activităţi şi de riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi de măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul întreprinderii şi/sau al unităţii, în general.
  (3) Persoanelor prevăzute la art. 82 li se vor prezenta succint activităţile, riscurile şi măsurile de prevenire şi protecţie din întreprindere şi/sau unitate.
ART. 89
  (1) Instruirea introductiv-generală se va finaliza cu verificarea însuşirii cunoştinţelor pe bază de teste.
  (2) Rezultatul verificării va fi consemnat în fişa de instruire.
  (3) Lucrătorii prevăzuţi la art. 83 lit. a) şi d) nu vor putea fi angajaţi dacă nu şi-au însuşit cunoştinţele prezentate în instruirea introductiv-generală.
ART. 91
  (1) Instruirea la locul de muncă se face de către conducătorul direct al locului de muncă,
ART. 92
  (1) Durata instruirii la locul de muncă depinde de riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi de măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul fiecărui loc de muncă, post de lucru şi/sau fiecărei funcţii exercitate.
  (2) Durata instruirii la locul de muncă se stabileşte de către angajator, împreună cu:
  a) conducătorul locului de muncă respectiv; sau
  b) lucrătorul desemnat; sau
  c) serviciul intern de prevenire şi protecţie; sau
  d) serviciul extern de prevenire şi protecţie.
ART. 96
  (1) Instruirea periodică se efectuează de către conducătorul locului de muncă.
  (2) Intervalul dintre două instruiri periodice şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/sau postului de lucru.
  (2^1) Intervalul dintre două instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
   (3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre două instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
  (4) Verificarea instruirii periodice se face de către şeful ierarhic al celui care efectuează instruirea şi prin sondaj de către angajator/lucrătorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciile externe de prevenire şi protecţie, care vor semna fişele de instruire ale lucrătorilor, confirmând astfel că instruirea a fost făcută corespunzător.
ART. 98
  Instruirea periodică se face suplimentar celei programate în următoarele cazuri:
  a) când un lucrător a lipsit peste 30 de zile lucrătoare;
  b) când au apărut modificări ale prevederilor de securitate şi sănătate în muncă privind activităţi specifice ale locului de muncă şi/sau postului de lucru sau ale instrucţiunilor proprii, inclusiv datorită evoluţiei riscurilor sau apariţiei de noi riscuri în unitate;
  c) la reluarea activităţii după accident de muncă;
  d) la executarea unor lucrări speciale;
  e) la introducerea unui echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent;
  f) la modificarea tehnologiilor existente sau procedurilor de lucru;
  g) la introducerea oricărei noi tehnologii sau a unor proceduri de lucru.
  ART. 99
  Durata instruirii periodice prevăzute la art. 98 se stabileşte de către angajator, împreună cu:
  a) conducătorul locului de muncă respectiv; sau
  b) lucrătorul desemnat; sau
  c) serviciul intern de prevenire şi protecţie; sau
  d) serviciul extern de prevenire şi protecţie.
Zone cu risc ridicat şi specific
  ART. 105
  Evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific prevăzută la art. 13 lit. k) din lege trebuie să conţină nominalizarea şi localizarea acestor zone în cadrul întreprinderii şi/sau unităţii şi măsurile stabilite în urma evaluării riscurilor pentru aceste zone.
  ART. 106
  (1) Angajatorul trebuie să aducă la cunoştinţa tuturor lucrătorilor care sunt zonele cu risc ridicat şi specific.
  (2) Angajatorul trebuie să aducă la cunoştinţa conducătorilor locurilor de muncă şi lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în zonele cu risc ridicat şi specific măsurile stabilite în urma evaluării riscurilor.
.........................................................................................................................................
Selecțiunile din cuprinsul legii nu reprezintă un document cu caracter oficial, avănd doar un scop informativ. Alte referințe: Hotărârea nr. 955 din 8 septembrie 2010, Hotărârea  nr. 767 din 19 octombrie 2016, Hotărârea  nr. 1.242 din 14 decembrie 2011.

No comments:

Post a Comment