Monday, July 15, 2019

Scoaterea din uz (casarea) stingătoarelor



ORDIN nr. 138 din 23 octombrie 2015
pentru aprobarea Normelor tehnice privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu
EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne / Monitorul Oficial nr. 803 din 29 octombrie 2015

Data intrării în vigoare: 28 Decembrie 2015


situatii urgenta incendii securitate sanatate munca interventie prevenire pompieri 2019 ordin actualizatNORME TEHNICE din 23 octombrie 2015
privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu


ART. 1
  Prezentele norme tehnice stabilesc reguli şi condiţii obligatorii privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu, portabile şi mobile, cu excepţia celor care conţin anumite gaze fluorurate cu efect de seră.

......................................................................
ART. 8
  Alegerea tipurilor de stingătoare de incendiu este determinată, în principal, de riscul de incendiu identificat, natura materialelor combustibile, importanţa şi valoarea zonelor protejate, posibilităţile de propagare a incendiului, compatibilitatea agentului de stingere cu clasele de incendiu, proprietăţile dielectrice ale agentului de stingere şi condiţiile de temperatură ambiantă.

........................................................................................................................................
ART. 11
  (1) Verificarea, reîncărcarea şi repararea stingătoarelor de incendiu trebuie să se efectueze numai de către persoane autorizate în condiţiile legii.
  (2) Lucrările trebuie să se realizeze în conformitate cu instrucţiunile producătorului stingătorului de incendiu şi trebuie să se utilizeze aceleaşi mijloace tehnice specifice, agentul de stingere precizat pe eticheta producătorului stingătorului de incendiu, precum şi aceleaşi piese de schimb conform modelului certificat.

........................................................................................................................................
ART. 13
  Stingătoarele de incendiu se verifică anual după prima reîncărcare.
ART. 14
  Reîncărcarea stingătoarelor de incendiu se efectuează:
  a) după fiecare utilizare;
  b) la expirarea perioadei de valabilitate acordate de producătorul stingătorului de incendiu;
  c) la cel mult 3 ani de la ultima reîncărcare;
  d) ori de câte ori se constată scăderea masei încărcăturii sub toleranţa de umplere precizată în standardele aplicabile pentru stingătoarele de incendiu cu CO(2), halon sau agent curat.

........................................................................................................................................
SECŢIUNEA a 5-a
  Scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu
  ART. 24
  Durata de viaţă normată a stingătoarelor de incendiu este de 20 de ani de la data fabricării, marcată pe corpul stingătorului.
  ART. 25
  Următoarele stingătoare de incendiu sunt considerate depăşite şi nu se mai admit la utilizare maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, urmând ca după această perioadă să fie casate:
  a) de tip "soda acid";
  b) cu spumă chimică;
  c) cu clorobromometan sau tetraclorură de carbon;
  d) de unică folosinţă mai vechi de 5 ani;
  e) care funcţionează prin răsturnare;
  f) cu recipient din cupru sau alamă îmbinate prin sudură moale/lipire sau nituire;
  g) cu recipient din oţel îmbinate prin nituire;
  h) pentru care nu se mai găsesc piese originale.

  ART. 26
  (1) Stingătoarele de incendiu portabile şi mobile considerate atipice faţă de standardele aplicabile, precum G1, G3, G6, P5, P10, AP10, SM10, H3, H10 se mai admit la utilizare maximum 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice, urmând ca după această perioadă să fie casate.
  (2) Stingătoarele la care nu se poate identifica agentul de stingere original cu care au fost încărcate de către producător şi certificate nu se mai admit la utilizare, urmând a fi casate.
  ART. 27
  (1) Stingătoarele de incendiu de unică folosinţă, altele decât cele cu agent curat, trebuie descărcate şi scoase din uz în maximum 5 ani de la data fabricării, marcată pe corpul stingătorului.
  (2) Stingătoarele de incendiu de unică folosinţă cu agent curat trebuie scoase din uz şi trimise către un centru de reciclare pentru recuperarea agentului curat în maximum 5 ani de la data fabricării, marcată pe corpul stingătorului.

.........................................................................................................................................
Selecțiunile din cuprinsul legii nu reprezintă un document cu caracter oficial, avănd doar un scop informativ.

No comments:

Post a Comment