Wednesday, July 17, 2019

Siguranță rutieră Ordin nr.1049/2019


ORDIN nr. 1.049 din 5 iulie 2019
privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul
EMITENT
: Ministerul Sănătății / Monitorul Oficial nr.582 din 16 iulie 2019

Data intrării în vigoare 16-07-2019
 ................................................................................................................................
 * Articolul I
https://www.ilegis.ro/images/reclame/xLEGIS1.png.pagespeed.ic.Fw3Y94bWfy.jpg
Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 631 din 8 septembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
ordin 1049 rutier cod 2019 permis medical anexa analize siguranta sofer securitate sanatate munca traseu accident norme prevenire cercetare accident traseu deplasare durata normal Articolul 3
(1) Examinarea medicală în vederea obţinerii permisului de conducere a unui autovehicul sau pentru schimbarea acestuia se realizează astfel:
a) candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupele 1 şi 2 sunt obligaţi să efectueze un examen medical în scopul depistării uneia sau a mai multor afecţiuni prevăzute în normele minime cuprinse în anexă;
b) candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligaţi să efectueze examinările medicale înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere; ulterior, conducătorii auto sunt obligaţi să efectueze examinările medicale ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
(2) Modelul de fişă de examinare medicală a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere pentru grupele 1 şi 2, precum şi a conducătorilor de autovehicule care solicită reînnoirea permisului de conducere auto este prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.
 * În anexă, punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
2. Auzul
2.1. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate. Se acordă o atenţie deosebită examinării medicale, ţinându-se seama de posibilităţile de compensare.
2.2. Parametrii funcţionali care trebuie să fie respectaţi în situaţia examinării medicale a candidaţilor şi a conducătorilor auto din grupa 2 sunt următorii:
2.2.1. Media pragurilor auditive pe audiograma tonală în câmp liber pentru 500, 1.000, 2.000 şi 4.000 Hz să fie mai mică de 40 dB HL pentru fiecare ureche în parte şi pentru fiecare ureche hipoacuzică cu corecţie protetică adecvată.
2.2.2. În situaţia în care există limite medicale pentru reabilitarea hipoacuziei pentru una dintre urechi, condiţia minimă este să se respecte pragul maxim de 30 dB HL în câmp liber, pentru urechea mai bună, cu corecţie protetică adecvată. 
2.3. Solicitanţii care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadraţi doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari. 
2.4. Pentru solicitanţii care prezintă hipoacuzie cu sau fără corecţie protetică, după caz, şi care solicită permis auto pentru grupa 1 se eliberează avizul apt/apt condiţionat, cu recomandarea echipării autovehiculului potrivit prevederilor pct. 2.3.
 * După anexă, care devine anexa nr. 1, se introduce o nouă anexă, anexa nr. 2, având conţinutul prevăzut în anexa la prezentul ordin.
.........................................................................................................................................
Selecțiunile din cuprinsul legii nu reprezintă un document cu caracter oficial, avănd doar un scop informativ.

No comments:

Post a Comment