Sunday, July 28, 2019

Noile definiții ale unităților fundamentale de măsură in sistem internațional

DIRECTIVA (UE) 2019/1258 
de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a anexei la Directiva 80/181/CEE a Consiliului în ceea ce privește definițiile unităților fundamentale din SI

Publicată23 iulie 2019

COMISIA EUROPEANĂ, având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Directiva 2009/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind dispozițiile comune pentru mijloacele de măsurare și metodele de control metrologic (1), în special articolul 16,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 2
(1)   Statele membre adoptă și publică, cel târziu la 13 mai 2020, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul acestor acte.
Statele membre aplică actele respective după 13 iunie 2020.

ANEXĂ
În anexa la Directiva 80/811/CEE, capitolul I secțiunea 1.1 litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„1.1.   Unități fundamentale SI

Cantitate
Unitate
Nume
Simbol
Timp
secundă
s
Lungime
metru
m
Masă
kilogram
kg
Intensitatea curentului electric
amper
A
Temperatură termodinamică
grade Kelvin
K
Cantitatea de substanță
mol
mol
Intensitatea luminoasă
candelă
cd


Unitatea de timp
Secunda, simbol s, este unitatea de timp în SI. Se definește prin valoarea numerică fixă a frecvenței cesiului Δν Cs, frecventa tranziției hiperfine a stării fundamentale ale atomului de cesiu 133 neperturbat, adică 9 192 631 770 exprimată în unitatea Hz, egală cu s– 1.


Unitatea de lungime
Lungimea metru, simbol m, este unitatea SI de lungime. Se definește prin valoarea numerică fixă a vitezei luminii în vid c, adică 299 792 458 exprimată în unitatea m/s, unde secunda este definită ca Δν Cs.


Unitatea de masă
Kilogramul, simbol kg, este unitatea de masă în SI. Se definește prin valoarea numerică fixă constanta Planck h adică 6,626 070 15 × 10– 34 exprimată în unitatea J s, care este egală cu kg m2 s– 1, unde metrul și secunda sunt definite ca c și Δν Cs.


Unitatea de curent electric
Amper, simbol A, este unitatea pentru intensitatea curentului electric în SI. Definită valoarea numerică fixă a sarcinii electrice elementare e, adică 1,602 176 634 × 10– 19 exprimată în unitatea C, care este egală cu A s, unde secunda este definită ca Δν Cs.


Unitatea pentru temperatura termodinamică
Grade Kelvin, simbol K, este unitatea pentru temperatura termodinamică în SI. Definită valoarea numerică fixă a constantei Boltzmann k, adică 1,380 649 × 10– 23 exprimată în unitatea J K– 1, care este egală cu kg m2 s– 2 K– 1, unde kilogramul, metrul și secunda sunt definite ca hc și Δν Cs.


Unitatea pentru cantitatea de substanță
Molul, simbol mol este unitatea pentru cantitatea de substanță în SI; Un mol conține exact 6,022 140 76 × 1023 entități elementare. Acest număr reprezintă valoarea numerică fixă a constantei lui Avogadro, N A” exprimată în unitatea mol– 1 și denumit numărul lui Avogadro.
Cantitatea de substanță, simbol n, a unui sistem este o măsură a numărului de entități elementare specificate. O entitate elementară poate fi un atom, o moleculă, un ion, un electron, orice altă particulă sau grup de particule specificat.


Unitatea de intensitate luminoasă
Candela, simbol cd, este unitatea din SI pentru intensitatea luminoasă într-o direcție dată. Definită valoarea numerică fixă a eficacității luminoase a radiației monocromatice la frecvența 540 × 1012Hz, K cd, adică 683 exprimată în unitatea lm W– 1, egală cu cd sr W– 1, sau cd sr kg– 1 m– 2 s3, unde kilogramul, metrul și secunda sunt definite ca hc și Δν Cs.

1.1.1.   Denumirea specială și simbolul unității derivate de temperatură din SI pentru exprimarea temperaturii Celsius

Cantitate
Unitate
Nume
Simbol
Temperatura grade Celsius
grade Celsius
°C

Temperatura Celsius t se definește ca diferența t = T – T0 între două temperaturi termodinamice T și T0 unde T0  = 273,15 K. Un interval sau o diferență de temperatură se poate exprima, fie în grade Kelvin, fie în grade Celsius. Unitatea «grade Celsius» este egală cu unitatea «grade Kelvin»
..........................................................................................................................................
Selecțiunile din cuprinsul directivei nu reprezintă un document cu caracter oficial, avănd doar un scop informativ.

No comments:

Post a Comment