Tuesday, August 20, 2019

Regulamentele Uniunii Europene

Regulamentele sunt acte juridice definite în articolul 288 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Acestea au aplicabilitate generală, sunt obligatorii în toate elementele sale și se aplică în toate țările Uniunii Europene (UE).
Obiectivul regulamentului este de a asigura aplicarea uniformă a legislației UE în toate țările UE.
Regulamentul este obligatoriu în toate elementele sale.
Un regulament trebuie respectat pe deplin și este un act juridic obligatoriu pentru:
*instituțiile UE
*țările UE
*persoanele cărora li se adresează
Regulamentul se aplică direct în toate țările UE, imediat ca normă, fără a necesita transpunereea în legislația națională
*Creează drepturi și obligații pentru toate persoanele
*Poate fi utilizat ca referință
Regulamentele delegate
Prin procedura privind actele delegate (articolul 290 din TFUE), Comisia poate adopta regulamente delegate pentru a preciza sau a completa anumite detalii sau aspecte ale unui regulament sau ale unei directive a UE.
Regulamente de aplicare
Prin procedura privind actele de punere în aplicare (articolul 291 din TFUE), Comisia poate fi autorizată să adopte regulamente pentru executarea unui act legislativ care necesită o punere în aplicare uniformă în cadrul UE. Competențele de punere în aplicare ale Comisiei trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului.
Deciziile reprezintă acte juridice cu caracter obligatoriu, cu aplicare generală sau cu un destinatar specific.
Decizia este obligatorie, deasemenea, în toate elementele sale. Persoanele se pot baza pe o decizie doar în raport cu țara UE căreia i se adresează o astfel de decizie (și nu în raport cu o altă persoană terță).
Decizia poate fi un act legislativ sau nelegislativ. Deciziile nelegislative pot să ia și forma unor acte delegate și de punere în aplicare.

No comments:

Post a Comment