Thursday, August 8, 2019

Radonul. Ce este ?


Radonul este un gaz natural radioactiv care se găsește în scoarța terestră. Radonul face parte din lanțul de descompunere radioactivă al uraniului.
Este incolor și inodor, dar prezența s-a poate fi determinată, măsurată datorită radioactivității sale. 
Gazul radon este absorbit în interiorul spațiilor din sol. În unele zone, în special în cele cu o cantitate semnificativă de uraniu natural în sol și în roci, se detectează concentrații mari de radon. În completare ca și sursă de radon a fost identificată prezența acestui element în materialele de construcții și în apa potabilă. Acestă situație genereză o expunere la radiații mai mică decât radonul din sol, în general.
Produsele rezultate prin descompunerea radioactivă a acestui element nu sunt gaze, dar ele rămân în suspensie în aer. Inhalarea produselor de descompunere, radiația pe care acestea o emit ne poate deteriora plămânii.
Expunerea la radon crește riscul de cancer pulmonar proporțional cu concentrația de radon din aerul respirat precum și de durata expunerii la radon.
Expunerea la radon la locul de muncă trebuie să fie gestionată de către angajator, întrucât aceasta reprezintă un risc profesional.

No comments:

Post a Comment